Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα www.report24.gr και στον δημοσιογράφο Γιάννη Παυλάκο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :

1)Ο κόσμος σε αυτή την δύσκολη εποχή που περνάμε θέλει κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Πιστεύετε ότι το πολιτικό σκηνικό έχει ωριμάσει για να μπει στην διαδικασία αυτή και να το πράξει ουσιαστικά;

Δυστυχώς, όχι. Το πολιτικό σύστημα δεν επιδεικνύει στο σύνολό του μία ομόθυμη και σθεναρή βούληση για την αυτοκάθαρσή του. Η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, είτε παίρνει άτολμα μέτρα, είτε αδρανεί παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που απεδείχθησαν «κούφια λόγια»

Αναμφισβήτητα έχει τρωθεί διαχρονικά και βαρύτατα το κοινό περί δικαίου αίσθημα του Ελληνικού λαού. Για αυτό αντιμετωπίζει και με τόση απαξίωση την πολιτική και τους πολιτικούς.

Χρέος λοιπόν όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά είναι η αντιστροφή της αρνητικής αυτής εικόνας. Οφείλουμε για παράδειγμα να αναλάβουμε γενναίες πρωτοβουλίες διαλεύκανσης σκανδαλωδών και σκοτεινών υποθέσεων που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι στο αρχείο. Να πάψει επιτέλους η ατιμωρησία και το κουκούλωμα. Αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι η επαναθωράκιση του παραδοσιακού κώδικα ηθικών και εθνικών αξιών που διαχρονικά χαρακτήριζε την Ελληνική κοινωνία. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί εθνικό χρέος. Απαιτείται για το λόγο αυτό, οργανωμένη θεσμική παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου της χώρας για να επιτευχθεί ο προαναφερθέν στόχος.

Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία είναι χρέος της να ξεκινήσει από τη δική της αυλή, καθαρίζοντάς την από όσους και όσες προκάλεσαν με την κυβερνητική τους στάση και την κομματική τους συμπεριφορά. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλένουν την αμαρτωλή πορεία τους διάφοροι διαδρομιστές της εξουσίας. Αυτοκάθαρση στην πράξη, για να μας πιστέψουν ξανά οι πολίτες.    

2)Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και την συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας μιλάει για μια μεγάλη επιτυχία. Ποια είναι πραγματικά η αλήθεια και τι κρύβεται πίσω από αυτήν την συμφωνία;

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και βαυκαλισμούς. Μπορεί με τα πρόσφατα Ευρωπαϊκά μέτρα να κερδίσαμε ως χώρα μία πίστωση χρόνου και κάπως ευνοϊκότερους όρους εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά δεν λύσαμε το πρόβλημα. Η κρίση παραμένει. Είναι εδώ και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη όσο συνεχίζεται η αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης.

Άλλωστε, ακόμη και οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αποδεικνύουν τα εξής :

  1. Απέτυχε πλήρως η κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου, που πλέον αναθεωρείται.
  2. Απέτυχε πλήρως η μέχρι σήμερα αδιέξοδη πολιτική των δανειστών μας που δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνει.
  3. Η κυβέρνηση, αδύναμη και αναποτελεσματική, δέχεται χωρίς καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση, ότι αποφασίζουν άλλοι για αυτή σε βάρος του Ελληνικού λαού.
  4. Μετά την παράδοση της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. και στην Τρόικα με αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, γίνεται δυστυχώς πράξη η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας.

3)Το κίνημα των Αγανακτισμένων και οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα είναι ότι μεγαλύτερο έχει γίνει μετά την μεταπολίτευση. Πιστεύετε πως το κίνημα αυτό είναι ικανό να αλλάξει τα πράγματα και να δώσει από μόνο του πολιτική ανατροπή;

Διαφωνώ και στα δύο σκέλη του ερωτήματός. Καταρχήν, δε νομίζω πως το κίνημα των Αγανακτισμένων είναι ότι μεγαλύτερο έχει συμβεί στη μεταπολίτευση. Ούτε πως είναι ικανό να φέρει πολιτική ανατροπή στον τόπο.

Μπορεί η συγκυρία της κυβερνητικής αναλγησίας να επέβαλε τη μαζική εκδήλωση των συγκεκριμένων μορφών διαμαρτυρίας, που στρέφονταν κυρίως κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ήταν δικαιολογημένη, αλλά η πορεία κατέδειξε ένα είδος εκφυλισμού των κινητοποιήσεων όπου έγινε απόπειρα να καπελωθούν από συγκεκριμένο κομματικό χώρο.

Άλλωστε τα χαρακτηριστικά του δεν ευνοούσαν εξ αρχής την μακροημέρευσή του. Δηλαδή αδιαμόρφωτο πλαίσιο, ετερόκλητα και πολλές φορές αντιτιθέμενα στοιχεία, ανομοιογένεια, απουσία στόχων. Και δίπλα σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν η βία, τα επεισόδια, οι βανδαλισμοί. Για να μην αναφέρω τα τσαντίρια, τα σκουπίδια και τις τριτοκοσμικές συνθήκες στην πλατεία Συντάγματος. Δεν επιτυγχάνεται έτσι η πολιτική ανατροπή.    

4)Οι προπηλακισμοί Ελλήνων βουλευτών κυρίως του κυβερνώντος κόμματος έχουν πλέον γίνει καθημερινότητα. Τι σημαίνει αυτό για ένα βουλευτή και αν εσείς ανησυχείτε μην συμβεί και σε εσάς.

Όσο δικαιολογημένη είναι η απογοήτευση κι η οργή του κόσμου, άλλο τόσο αδικαιολόγητος είναι ο προπηλακισμός και η άσκηση βίας εναντίον οποιοδήποτε συμπολίτη μας, οποία κι αν είναι η ιδιότητά του. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βιαιοπραγεί εναντίον του άλλου και οφείλουμε όλοι να καταδικάζουμε τέτοια απαράδεκτα περιστατικά.

Προσωπικά δεν ανησυχώ καθόλου. Δεν σταμάτησα στιγμή να περπατώ στους δρόμους της Αθήνας και να περιοδεύω σε ολόκληρη τη Λακωνία. Κι έτσι θα συνεχίσω. Δεν έχω κανέναν λόγο να φοβάμαι. Έχω σφυρηλατήσει τη σχέση με τους συμπολίτες μου πάνω στις στέρεες βάσεις της ειλικρινείας και του σεβασμού. Κι αυτό το αναγνωρίζουν με την εμπιστοσύνη τους και τον τρόπο που με αντιμετωπίζουν τόσα χρόνια.  

5)Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα τους στους πολιτικούς. Είναι δυνατόν να αναστραφεί αυτό και να μπορέσει η ΝΔ να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους με το πρόγραμμά της;

Όπως η απαξίωση της πολιτικής και η απώλεια της λαϊκής εμπιστοσύνης επήλθε συν το χρόνω, έτσι και η αποκατάστασή της με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της ελπίδας από τον λαό θέλει χρόνο, δουλειά και συγκεκριμένες πράξεις. Όχι λόγια, αλλά καθημερινό έργο μέσα από τη στάση ζωής, τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας.

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πορευθεί και η Νέα Δημοκρατία. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Αρκεί να σκεφθείτε που βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία πριν από 2 χρόνια, μετά τις εκλογές, και που βρίσκεται σήμερα.

Βέβαια δεν συγχωρείται εφησυχασμός. Είμαι κάθετα αντίθετος στις λογικές του ώριμου φρούτου. Αντίθετα, χρειάζεται εντατικοποίηση των ρυθμών και των προσπαθειών μας. Τόσο σε αντιπολιτευτικό, όσο και σε προγραμματικό επίπεδο. Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Α. Σαμαράς κινούνται και δρουν προς αυτή την κατεύθυνση και δεν είναι τυχαία η δημοσκοπική ανάκαμψη της παράταξης, την οποία όλοι πλέον παραδέχονται.

6)Πολλά ακούγονται ότι οι εκλογές είναι κοντά. Ποια είναι η δική σας γνώμη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αν εσείς έχετε μπει στην διαδικασία της επανεκλογής σας στην Λακωνία.

Η χώρα δεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, μολονότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με τους χειρισμούς τους πυροδοτούν αυτή την παραφιλολογία. Με τους ατυχείς χειρισμούς του Ιουνίου, όπου είδαμε τον Πρωθυπουργό να παραιτείται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τις σκόπιμες διαρροές για να εκβιάζουν και να εκφοβίζουν τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίες διαρροές είναι ένα φθηνό κυβερνητικό επικοινωνιακό κόλπο. Μολονότι δεν βλέπω εκλογές στον άμεσο ορίζοντα, στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι τη λύση στα κυβερνητικά αδιέξοδα που διέλυσαν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να τη δώσει ο λαός με την ψήφο του.

Όσο για την προσωπική μου δραστηριότητα, αυτή δεν καθορίζεται από τα διάφορα προεκλογικά σενάρια. Συνεχίζω αμείωτα το κοινοβουλευτικό μου έργο σε επίπεδο νομοθετικής διαδικασίας και ελέγχου της κυβέρνησης. Αναδεικνύω ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της Λακωνίας, προτείνοντας και πιέζοντας για λύσεις. Βρίσκομαι συνεχώς δίπλα στους συμπατριώτες μου, αφού δεν σταματώ να επισκέπτομαι ολόκληρη τη Λακωνία.

Ξέρετε ο κόσμος βλέπει καχύποπτα όσους τον θυμούνται κάθε φορά που αναζωπυρώνονται τα προεκλογικά σενάρια ή μόνο κοντά στις εκλογές. Δεν επιβραβεύει πολιτικές πορείες που καθορίζονται αποκλειστικά από ιδιοτελείς φιλοδοξίες και χαρακτηρίζονται από αριβισμό, καιροσκοπισμό και ματαιοδοξία.    

Ο λαός της Λακωνίας αναγνωρίζει και τιμά τη συνέπεια, το σταθερό ενδιαφέρον, τη διαχρονική παρουσία, την ειλικρίνεια, την εργατικότητα, το φιλότιμο και την ντομπροσύνη. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Λάκωνα κι αυτά επιβραβεύει με τις επιλογές του.