Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά, Κανάλι 1 και στην εκπομπή «Δυο ρεπόρτερ, ένα θέμα» με τους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασσιμάτη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :

Δημ: Να μιλήσουμε για τα δυο βασικά ζητήματα: οι πληροφορίες ότι η τρόικα ζήτησε την κατάργηση των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η χθεσινή ανακοίνωση Τύπου του Όλι Ρεν που λέει ότι εμείς δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο.

Αυτήν την ερώτηση πρέπει να την απευθύνετε στον πρωθυπουργό η στον πρωθυπουργεύοντα κ. Βενιζέλο ο οποίος θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις.

 

Δημ: Πρωθυπουργεύοντα;

Δεν είναι σκωπτικός σχολιασμός, απηχεί την πολιτική πραγματικότητα.

 

Δημ: Έχουν, πάντως, και μια ομάδα υποστήριξης- συμβούλων που επεξεργάζονται διάφορα πράγματα.

Αυτό που έγινε είναι εξαιρετικά σοβαρό. Δυο τινά συμβαίνουν: ή αυτό που διέρρευσε μέσα από κυβερνητικούς κύκλους ήταν ψευδές για να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα και να εμφανιστεί πως η κυβέρνηση πέτυχε μια νίκη υπέρ των Ελλήνων. Άρα ήταν ένα παιχνίδι επικοινωνιακό. Ή μπορεί να είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού του κόσμου για να περάσουν άλλα μέτρα ήσσονος σημασίας. Ότι και να συμβαίνει είναι τρομακτικό και καταδικαστέο. Υπάρχει ένα άδειασμα της έμμεσης κυβερνητικής θέσης ότι έγινε αποδέκτης τέτοιου αιτήματος από τον ίδιο τον Όλι Ρεν. Κάποιος λέει ψέμματα.

 

Δημ: Με το νέο μισθολόγιο που θα φέρει σημαντικές μειώσεις πως το προσεγγίζετε ως ΝΔ;

Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ελληνικής Πολιτείας. Σταθερότητα και ασφάλεια πρέπει να υπάρχει μέσα στο ίδιο το κράτος. Και την καλύτερη απόφαση να πάρει ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Συνήθως δεν παίρνει τέτοιες καλές αποφάσεις. Αλλά και καλή να ήταν, δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ο κρατικός μηχανισμός που λέγεται κρατική διοίκηση είναι διαλυμένος. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία απόφαση. Είναι χρέος μας να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να στήσουμε ξανά αυτόν τον μηχανισμό κατά δίκαιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού, για να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία όλων των κρατικών λειτουργών και αυστηρό πλαίσιο για να μπορέσει να αποκτήσει ξανά ο Έλληνας πολίτης την εμπιστοσύνη του στη δημόσια διοίκηση. Και για αυτό δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι στο σύνολο τους. Φταίει ο κομματισμός, ο φατριασμός και η διάλυση της ιεραρχίας που έχει επέλθει διαχρονικά.

 

Δημ: Στην κατάσταση που βρισκόμαστε αν αναλάβει τα ηνία του κράτους η ΝΔ πιστεύετε ότι Αντώνης Σαμαράς μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος;

Εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο σχέδιο που έχουμε καταρτίσει. Όλα ξεκινάνε από το κλίμα εμπιστοσύνης, την πυγμή, τη θέληση, την στράτευση για την επίτευξη κάποιου συγκεκριμένου στόχου. Κι αν κάνετε μια αναγωγή τι έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, τι έχει γίνει αρχής γενομένης από το 2009, θα καταλάβετε ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μηδενίζει την διαπραγματευτική της ισχύ. Το πρόβλημα ξεκινάει σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε ολιγωρήσει σε πολλά πράγματα και επέβαλλε λάθος συνταγές γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να έχει επιβάλλει στον κ. Παπανδρέου να ζητηθεί αμιγώς ευρωπαϊκή λύση για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Γιατί επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση την είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Ήταν έλλειμμα διαπραγματευτικής θέσης του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου. Όταν βάζεις τα πλαίσια της διαπραγμάτευσης σε τέτοια επίπεδα, έχεις μεγαλύτερα περιθώρια να πετύχει βελτιώσεις, διορθώσεις και επιτυχίες σε αυτά που αφορούν τον ελληνικό λαό. Το βασικό εγκληματικό λάθος που έγινε με είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που το ζήτησε ο κ. Παπανδρέου, είναι αφετηρία όλων των κακών. Έχει προηγηθεί άλλο κακό: η πίεση πρόωρων εκλογών με εκβιαστικά διλήμματα μεσούσης της κρίσης το 2009.

 

Δημ: Και ο κ. Βενιζέλος θέλησε να κάνει διαπραγμάτευση με την τρόικα και έφυγε η τρόικα και την παρακαλούμε γονυπετείς να επιστρέψει. 

Δεν έκανε διαπραγμάτευση ο κ. Βενιζέλος. Έκανε μπλόφα. Την μπλόφα πρέπει να ξέρεις να την κάνεις αλλιώς μην την κάνει καθόλου γιατί θα κάνεις μεγαλύτερο κακό.

 

Δημ: Με την νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει ο κ. Ρέπας για μείωση 30% στο προσωπικό των υπουργείων ποια θα είναι η τοποθέτηση της ΝΔ;

Η ΝΔ έχει επεξεργασμένη θέση σε αυτά. Δεν μπορείς το ελληνικό δημόσιο να το δεις αποσπασματικά, θέλει από μηδενική βάση επαναπροσέγγιση του ρόλου και της αποστολής της δημόσιας διοίκησης. Η δημόσια διοίκηση χρίζει της προσοχής και της στήριξης όλων μας. Θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία να επιλέξει ένα σύστημα διοίκησης που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το ποιος εκλέγεται από τον ελληνικό λαό. Θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα διοικηθεί αυτός ο τόπος. Είναι θέμα κοινής λογικής και δημοσίου συμφέροντος. Δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική εκδοχή ότι πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία, ιεραρχία, ενιαίο μισθολόγιο. Πρέπει να είναι ένα συνολικό πακέτο αναδιάρθρωσης και αναδιάταξης του δημοσίου τομέα.

 

Δημ: Δεν θα έπρεπε να συναινέσει και η ΝΔ σε ορισμένα πράγματα;

Προφανώς. Θα συναινέσουμε και θα πλειοδοτήσουμε. Δείτε την ανακολουθία: ξεκίνησε με μεγαλοστομίες η κυβέρνηση πριν από 1,5 χρόνο να φτιάξει τη διοικητική αποκέντρωση της χώρας, μέσω του σχεδίου Καλλικράτης, και ποια ήταν η τεράστια ανακολουθία και η μεγάλη διαφωνία της ΝΔ; Πρώτα φτιάχνεις το κράτος  που ελέγχει τη νομιμότητα των λειτουργιών της αυτοδιοίκησης και μετά φτιάχνεις την αυτοδιοίκηση. Εμείς πήγαμε ανάποδα.

 

Δημ: Η πρόθεση της κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα για τα δημοσιονομικά έως τον Δεκέμβριο είναι ανάποδη;

Είναι αντισυνταγματική κίνηση. Για να δείτε πως υπάρχει παραπληροφόρηση του κόσμου: το Σύνταγμα προβλέπει δυο τύπος δημοψηφισμάτων στο Άρθρο 44: λέει για μείζον εθνικό θέμα με πρωτοβουλία του Υπουργικού Συμβουλίου. Για ψηφισμένα νομοσχέδια της κυβέρνησης αλλά εξαιρούνται τα δημοσιονομικά. Για μείζον κοινωνικό ζήτημα μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.    Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: υπάρχει κανένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που χρίζει δημοψηφίσματος; Αν δείτε ότι μπορεί να γίνει τέτοιο δημοψήφισμα, εγώ θα ανακαλέσω δημόσια.

 

Δημ: Άρα η κυβέρνηση δεν έχει στελέχη να της πουν «που πας ξυπόλητη στα αγκάθια»;

Η κυβέρνηση μεταφέρει τις πολιτικές της ευθύνες μέσω ενός δημοψηφίσματος σε βάρος του πολιτικού συστήματος και κάνει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να υποκαταστήσει τις εκλογές που πρέπει να γίνουν κάποια στιγμή με κάποιο δημοψήφισμα πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.

 

Δημ: Το κόστος των δημοψηφισμάτων είναι λίγο λιγότερο από το κόστος των πρόωρων εκλογών. Θα δαπανήσουμε τόσα χρήματα για ένα δημοψήφισμα που δεν θα πει τίποτα;  

Ένα επικοινωνιακό τρικ είναι.

 

Δημ: Μια θέση για τη «μόδα» των καταλήψεων σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Είναι σημείο παρακμής αυτό. Η ΝΔ είναι υπέρ των ανοιχτών σχολείων αλλά οφείλουν, αρχής γενομένης από την πολιτική ηγεσία μέχρι την διοικητική ηγεσία της Παιδείας, να λύνουν τα προβλήματα για να μην αναγκάζουν τους γονείς και τα παιδιά να βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικούν τα αυτονόητα. Τα προβλήματα δεν λύνονται με καταλήψεις σχολείων με ότι δυσμενείς επιπτώσεις επιφέρουν στην αγωγή τους και την ψυχολογική τους κατάσταση. Οφείλει το κράτος να τους επιλύει τα προβλήματα πριν τους αναγκάσει να πάνε σε καταλήψεις. Είμαστε κατά των καταλήψεων και υπέρ των ανοιχτών σχολείων.