Ο υπ. Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Λακωνικός Τύπος και στην κ. Χρ. Χιώτη.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :

 

ΕΡ. "Κυβερνώντας διαφορετικά μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά" είναι βασικό προεκλογικό σλόγκαν της ΝΔ. Αναρωτιέμαι ειλικρινά, πόσο διαφορετικά μπορεί να κυβερνήσει η ΝΔ εντός Μνημονίου και ιδίως μετά από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει συνυπογράφοντας και συγκυβερνώντας;

ΑΠ. Το περιεχόμενο του Μνημονίου δεν είναι ευαγγέλιο. Στην ανά τρίμηνη αξιολόγηση της εφαρμογής του, μπορούν να προταθούν και να υιοθετηθούν σοβαρές αλλαγές.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου, αναπροσαρμόζεται και το πρόγραμμα. Ανάλογα με τις προτάσεις που καταθέτει η Ελληνική πλευρά, πόσο ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές είναι, τόσο πιο πιθανή και η υιοθέτησή τους.

Αρκεί να βρεθούν οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μπουν σε μία τέτοια διαδικασία, καθώς και οι ισοδύναμες πολιτικές. Και εμείς και επιμονή έχουμε και εναλλακτικές προτάσεις διαθέτουμε.

 

ΕΡ. Πως ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Να γίνω συγκεκριμένος. Δεχόμαστε τον στόχο μείωσης του ελλείμματος. Με άλλα λόγια να καταναλώνουμε όσα παράγουμε και να μην είμαστε εξαρτημένοι από τα δανεικά.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επέλεξε για τη μείωση του ελλείμματος να προχωρήσει στις άδικες, οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και στην αύξηση όλων των φόρων. Δεν μείωσε τις δαπάνες, αλλά αύξησε τους φόρους προσβλέποντας στην αύξηση των εσόδων και στον ισοσκελισμό δαπανών – εσόδων.

Επί 2 χρόνια δεν προχώρησε σε καμία αποκρατικοποίηση. Ούτε μία! Για να μην ταράξουν τους δικούς τους ανθρώπους, τους δικούς τους κομματικούς στρατούς, προτίμησαν να πειράξουν τους μισθούς και τις συντάξεις εκατομμυρίων ανθρώπων.

Εμείς έχουμε άλλη πρόταση, άλλη φιλοσοφία. Για να πετύχουμε τη μείωση του ελλείμματος και τον ισοσκελισμό δαπανών – εσόδων, θα μειώσουμε τις πρώτες. Πως; Καταρχήν με τις αποκρατικοποιήσεις. Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΣΕ, τις αστικές συγκοινωνίες των Αθηνών, τα λιμάνια. Το κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν με την Ολυμπιακή, με το λιμάνι του Πειραιά και σήμερα δικαιωνόμαστε. Πιστεύω ακράδαντα πως η Ελληνική κοινωνία είναι πλέον πιο ώριμη, γνωρίζει, συγκρίνει και στις 6 Μαΐου θα αποφασίσει αναλόγως.     

 

ΕΡ. Στο Ζάππειο ΙΙΙ ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε ότι θα δώσει 550 εκατ. ευρώ στις πολύ χαμηλές συντάξεις, στα πολυτεκνικά επιδόματα και στους κτηνοτρόφους. Πριν από δυόμισι μήνες ο κ. Παπαδήμος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συγκυβερνούσαν έφαγαν μια ολόκληρη νύχτα για να βρουν μόλις 300 εκατ., ώστε να μην περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις. Και δεν τα βρήκαν. Πόσο μπορούν να πείσουν τώρα -τους αναποφάσιστους και όχι τους ψηφοφόρους του κόμματος- τέτοιες πλειοδοτικές προεκλογικές εξαγγελίες;

ΑΠ. Καταρχήν δεν θεωρώ ότι είναι πλειοδοσία η αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων και η στήριξη των κτηνοτρόφων. Είναι κοινωνική αλληλεγγύη, πατριωτική υποχρέωση και περιφερειακή ανάγκη.

Αλληλεγγύη για τους γονείς και τους παππούδες μας που καλούνται μετά από μία ολόκληρη ζωή μόχθου και εργασίας, να ζήσουν με 300 και 400 ευρώ. Πατριωτική υποχρέωση για τη στήριξη των πολυτέκνων με στόχο να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Περιφερειακή ανάγκη για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Ελληνικής επαρχίας που συνεχώς λιγοστεύουν.

Τρεις πολύ ξεκάθαρες δεσμεύσεις. Μόλις τρεις! Αρκεί να θυμηθείτε την πλειοδοσία υποσχέσεων κατά τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Με αποκορύφωμα το περίφημο «λεφτά υπάρχουν». Νομίζω πως η σύγκριση είναι αποκαλυπτική και αδιαμφισβήτητη. Δεν τάζουμε τα πάντα στους πάντες. Λέμε συγκεκριμένα πράγματα και δεσμευόμαστε πως θα είναι οι πρώτες κυβερνητικές μας αποφάσεις.

 

ΕΡ. Στη τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, πέραν των άλλων καθηκόντων σας, είχατε επωμισθεί ένα δύσκολο έργο, κι εννοώ τη συμμετοχή σας στην Επιτροπή για το σκάνδαλο της SIEMENS. Ποιά η εμπειρία σας;

ΑΠ. Στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου της SIEMENS έγινε σοβαρή δουλειά. Με πενιχρά μέσα, με πολλά και ποικιλώνυμα συμφέροντα απέναντί μας, προσπαθήσαμε να φέρουμε στο φως όσο περισσότερες πτυχές μπορούσαμε από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο.

Επί ένα χρόνο, 19 άνθρωποι ήμασταν στο μάτι του κυκλώνα. Κινδυνεύαμε να καταστούμε το άλλοθι του πολιτικού συστήματος και να κατηγορηθούμε για ανικανότητα και συγκάλυψη. Στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι κάναμε τη δουλειά μας στη βάση του όρκου που είχαμε λάβει, της προσωπικής συνείδησης, του Συντάγματος και των νόμων. Παρά τα εμπόδια, τις απειλές και τα στημένα παιχνίδια, κάναμε μία τεράστια προσπάθεια που έπρεπε να συνεχιστεί.

Σίγουρα το Πόρισμα δεν έδωσε όλες τις απαντήσεις. Έβαλε όμως το πλαίσιο της περαιτέρω και επιμέρους διερεύνησης όλων των πτυχών του σκανδάλου, πράγμα που ζήτησα επιμόνως και πολλάκις. Ταυτόχρονα ανέδειξε την αναγκαιότητα και την κρισιμότητα της συνέχισης της έρευνας, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία που η χώρα διέρχεται εν μέσω μίας πολυεπίπεδης κρίσης.

Δυστυχώς, η τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η Ολομέλεια της Βουλής, η δικαιοσύνη και τα κόμματα ως αποδέκτες ευθύνης για την αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν ήρθησαν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης. Δεν συνέχισαν την έρευνα. Η κάθαρση, η πολιτική και ποινική αποδοκιμασία των εμπλεκομένων ναρκοθετήθηκε. Το τρωθέν περί Δικαίου αίσθημα του Ελληνικού λαού δεν αποκαταστήθηκε. Χάθηκε η ευκαιρία για μία ακόμη θεσμική διέξοδο από την κρίση.

 

ΕΡ. Τον τελευταίο καιρό πρώτη είδηση αποτελεί η προφυλάκιση του κ. Τσοχατζόπουλου για μαύρο πολιτικό χρήμα κλπ. Στην αντίστοιχη Επιτροπή των Υποβρυχίων ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος δεν είχε βρει σε τίποτα ένοχο τον κ. Τσοχατζόπουλο. Τότε μάλιστα είχε καλέσει τη ΝΔ να πει "συγγνώμη". Ποια η άποψή σας, σήμερα, μετά απ' όλα αυτά;

ΑΠ. Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου συνοψίζει τις βασικές αρνητικές παθογένειες της Μεταπολίτευσης που μας έφεραν μέχρι εδώ. Κατάχρηση της λαϊκής εμπιστοσύνης, διαφθορά, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μίζες, κομματική συγκάλυψη, επίδειξη πλούτου και προκλητική συμπεριφορά, αλαζονεία και έπαρση. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του Μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος που πρέπει να αφήσουμε πίσω.

Οφείλουμε, πολίτες και πολιτικοί, να απομονώσουμε όσους εκπροσωπούν ακόμη αυτές τις απορριπτέες και κατακριτέες αντιλήψεις και πρακτικές. Να τους αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ποινικά, ηθικά, πολιτικά.

Για την τελευταία πτυχή, οι εκλογές της 6ης Μαΐου παρουσιάζονται ως ευκαιρία. Ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε όσους και όσες πολιτεύονται ακόμη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Από όλους τους χώρους και από όλα τα κόμματα.

Είναι υποχρέωσή μας να καταψηφίσουμε στις 6 Μαΐου όσους και όσες εν καιρώ κρίσης πολιτεύονται προκλητικά, σπαταλάνε υπέρογκα ποσά, συμπεριφέρονται με έπαρση. Όσους και όσες κοιτούν αποκλειστικά τις προσωπικές τους ανάγκες, τα ιδιοτελή ατομικά συμφέροντα και τις ακόρεστες φιλοδοξίες τους. Όσους και όσες ονειρεύονται μόνο την καρέκλα, θυμούνται τους ανθρώπους όταν τους έχουν ανάγκη, βγάζουν νύχτα τα λεφτά τους σε τράπεζες του εξωτερικού την ώρα που οι Έλληνες πολίτες πλήττονται από την κρίση. Αυτές οι συμπεριφορές και οι υποψηφιότητες που τις εκπροσωπούν θα καταψηφιστούν στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

 

ΕΡ. Παρατηρείται μεγάλη άνοδος κομμάτων ακραίων πεποιθήσεων, όπως η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, την οποία οι δημοσκοπήσεις φέρουν να εισέρχεται με άνεση στη Βουλή. Συναντάτε και στη Λακωνία τέτοιες τάσεις; Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και που οφείλεται;

ΑΠ. Σε περιόδους κρίσης πάντα τα άκρα ενισχύονται. Το έχουμε δει και άλλοτε στο παρελθόν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Για παράδειγμα στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, όπου η βαθιά κρίση προκάλεσε την άνοδο των Ναζιστών του Χίτλερ.
Ογδόντα χρόνια μετά, στην Ελλάδα της κρίσης αυτή τη φορά, οι φιλοναζιστές και οι οπαδοί του Χίτλερ κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Εκμεταλλεύονται την οργή, την αγανάκτηση και το θυμό του κόσμου και προσβλέπουν στην είσοδό τους στο ναό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μία δημοκρατία όμως, που θέλουν να καταργήσουν.

Και ρωτώ, θα γίνουμε οι Έλληνες υπέρμαχοι των Ναζί και του Χίτλερ; Τι θα απαντήσουμε στα παιδιά μας που μαθαίνουν στα σχολεία για την 28η Οκτωβρίου και για το Ναζιστικό χαιρετισμό, όταν θα δουν εκπροσώπους στη Βουλή να χαιρετούν Ναζιστικά; Δεν θα τρίζουν τα κόκκαλα των ένδοξων προγόνων μας που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους στο Έπος του `40; Τι θα σκέφτονταν σήμερα αν ζούσαν οι ήρωες του Ρούπελ;

Αυτά πρέπει να σκεφθούμε όλοι όσοι θα πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή. Από την άλλη όμως, οι πολιτικοί οφείλουμε να προβληματιστούμε, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διορθώσουμε εκείνους τους παράγοντες που μας έφεραν μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις.        

 

ΕΡ. Τι είναι πιο σημαντικό σε αυτές τις εκλογές: Να ψηφίσουμε τα πρόσωπα ή τις παρατάξεις;

ΑΠ. Και τα δύο έχουν τη σημασία τους. Κάποια κόμματα προτείνουν να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και με τα ίδια πρόσωπα που μας έφεραν μέχρι εδώ. Άλλα προτείνουν ανέφικτες και ανώδυνες λύσεις, ένα νέου τύπου λεφτά υπάρχουν, που μπορεί να θέσουν την Ελλάδα σε επικίνδυνες περιπέτειες. Μάλιστα οι προτάσεις τους είναι τόσο ταυτόσημες που πλέον γινόμαστε μάρτυρες των πιο απίθανων παντρολογημάτων. Υπάρχουν κόμματα που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στην Ελλάδα τον υπαρκτό σοσιαλισμό και άλλα που θέλουν να μας κάνουν Βόρεια Κορέα και Κούβα.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε κόμματα «αχταρμάς» που φιλοξενούν στους κόλπους τους από τη Γραμματέα του Χριστοφοράκου και τη Βάνα Μπάρμπα, μέχρι τον Χατζάρα της πράσινης δεκαετίας του `80 και τον νεοφιλελεύθερο Κύρτσο. Άλλα κομματίδια που έγιναν αποκλειστικά από προσωπικά καπρίτσια. Τέλος, είμαστε εμείς που υποστηρίζουμε με συγκεκριμένες προτάσεις πως ναι, μπορούμε διαφορετικά.

Απομένει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες να αποφασίσουν ποιο κόμμα θεωρούν ως την πλέον αξιόπιστη λύση για την πατρίδα μας στην παρούσα δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία.

Όπως επίσης, θα αποφασίσουν ποια πρόσωπα θα στείλουν στην Εθνική αντιπροσωπεία. Μία επιλογή εξίσου υψηλής σημασίας. Για αυτό προτρέπω τις Λάκαινες και τους Λάκωνες να κρίνουν αυστηρά όλους τους υποψήφιους. Να θέσουν συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή τους. Στις 6 Μαΐου απορρίπτουμε αδυναμία, αδιαφορία, ανεντιμότητα, επίδειξη πλούτου, άγνοια, χτυπήματα στην πλάτη, πειραματισμούς και αβεβαιότητα. Στις 6 Μαΐου στηρίζουμε γνώση, δυναμισμό, διεκδίκηση, ήθος, εντιμότητα, ανθρωπιά, αποτελεσματικότητα, συνέπεια και σιγουριά.

 

ΕΡ. Πώς κρίνετε το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Λακωνία σε σχέση με των άλλων κομμάτων;

ΑΠ. Δεν θα σχολιάσω τους συνυποψήφιους μου, ούτε πρόκειται να περιαυτολογήσω. Δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου και δεν νομίζω πως χρειάζεται.

Άλλωστε, εμείς οι Λάκωνες γνωριζόμαστε καλά. Η σχέση εμπιστοσύνης που μας ενώνει είναι σταθερή και διαχρονική. Οι συμπολίτες μου με ξέρουν και τους ξέρω. Εδώ γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και κάναμε οικογένειες. Τα παιδιά μας εδώ πήγαν σχολείο, από εδώ άνοιξαν τα φτερά τους και εδώ θέλουμε να γυρίσουν. Στη Λακωνία στήσαμε τις δουλείες μας, επενδύσαμε τα όνειρά μας, μοχθούμε καθημερινά να τα κάνουμε πράξη.

Εμείς οι Λάκωνες πάντα στηριζόμασταν. Ο ένας υποστήριζε και στέκονταν δίπλα στον άλλον. Από την εποχή του Λεωνίδα μέχρι σήμερα. Είμαι σίγουρος πως και στις 6 Μαΐου οι Λάκωνες θα στηρίξουμε τις σχέσεις τιμής, τις σχέσεις ζωής που μας συνδέουν.  

 

ΕΡ. Απευθυνόμενος στους Λάκωνες ψηφοφόρους και ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν θα σας ψηφίσουν (εσάς ή την παράταξη της ΝΔ) τί θα τους λέγατε; Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

ΑΠ. Τα δύο τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πέραν της γενικότερης τραγωδίας, επικρατεί μία διάχυτη αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της κρίσης, για το μέλλον των ανθρώπων, για την εξέλιξη της οικονομίας, για την συνοχή της κοινωνίας, αλλά και για αυτήν της διακυβέρνησης του τόπου.

Με την απόφασή μας στις εκλογές της 6ης Μαΐου είτε θα ξεπεράσουμε αυτή την αβεβαιότητα, είτε θα την επιδεινώσουμε. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, ομαλότητα και ασφάλεια για την υπέρβαση της κρίσης. Μόνο έτσι δεν θα ξεστρατίσουμε σε επικίνδυνους ατραπούς με απρόβλεπτες εξελίξεις για την οικονομία, τις ζωές και το μέλλον μας.

Οι θυσίες των Ελλήνων επιβάλλεται να μην καταλήξουν στην ασύντακτη χρεωκοπία, στην έξοδο από το ευρώ και στην αποσταθεροποίηση της χώρας. Μπορούμε διαφορετικά. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει.