Ο υπ. Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Παρατηρητής και στην κ. Φ. Μακεδονοπούλου.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :

 

 

ΕΡ. κ. Αποστολάκο, βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από την ημέρα των εκλογών. Ποιες οι εκτιμήσεις σας για το τελικό αποτέλεσμα;

 

ΑΠ. Νομίζω πως όσο φθάνουμε κοντά στην Κυριακή το διακύβευμα των εκλογών γίνεται όλο και πιο έντονα αντιληπτό από όλους τους Έλληνες πολίτες. Την Κυριακή επιλέγουμε σιγουριά ή αβεβαιότητα, σταθερότητα ή αστάθεια, Ευρωπαϊκή πορεία ή Βαλκανοποίηση, ευρώ ή δραχμή.

 

Οι Έλληνες πολίτες βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ κρίσιμες αποφάσεις. Σε λίγες ώρες από τώρα, θα διαβούμε τις πόρτες των εκλογικών τμημάτων. Θα παραλάβουμε τα ψηφοδέλτια με τον φάκελο και θα κατευθυνθούμε πίσω από τα παραβάν. Εκεί θα απομένουν μερικά λεπτά μέχρι την τελική μας απόφαση. Λίγα λεπτά που θα καθορίσουν τόσα πολλά.

 

Ας είναι επομένως η επιλογή μας απότοκος βαθιάς σκέψης και προβληματισμού. Ενδελεχούς εξέτασης των εναλλακτικών που έχουμε και των συνεπειών που η κάθε μία θα προκαλέσει στη χώρα και στις ζωές μας. Η απόφασή μας να προσφέρει προοπτική, σιγουριά και ασφάλεια. Για όλους μας, για τους δικούς μας ανθρώπους, για τις επόμενες γενιές.

 

 

 

ΕΡ. Δεκτά όλα αυτά, όμως ο κόσμος διακατέχεται από συναισθήματα οργής και αγανάκτησης για το ότι φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Μήπως τα συναισθήματα αυτά τον οδηγήσουν και στις επιλογές που θα κάνει μπροστά από την κάλπη;

 

ΑΠ. Τα προηγούμενα 2,5 χρόνια στην Ελλάδα άλλαξαν πολλά. Οι ζωές μας είτε προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της εποχής και της κρίσης, είτε ανατράπηκαν τελείως. Συνθήκες πρωτόγνωρες για όλους μας που κανείς δεν περίμενε ότι θα ζήσουμε. Συνθήκες που δικαιολογημένα προκάλεσαν αντίδραση, θυμό, οργή, αγανάκτηση, δυσαρέσκεια. Συναισθήματα που μορφοποιούνται και εκδηλώνονται καθημερινά. Άλλοτε πηγαία, αυθόρμητα και ανυστερόβουλα. Άλλοτε όμως, έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης, καπελώματος, εξυπηρετώντας σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα.

 

Πλέον χαρακτηριστική είναι η προεκλογική περίοδος που προηγήθηκε. Εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, διάφορες ετερόκλητες δυνάμεις από διαφορετική αφετηρία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα δικαιολογημένα συναισθήματα του Ελληνικού λαού. Δεν έχουν ως στόχο τη γνήσια έκφρασή του, αλλά την ενίσχυση της δικής τους δύναμης. Χρησιμοποιούν την αγανάκτηση ως όχημα που θα εξυπηρετήσει τα δικά τους σχέδια. Επενδύουν στον αρνητισμό, στην ισοπέδωση, στην απαξίωση με μόνη επιδίωξη τη δική τους άνοδο ως απόρροια της πτώσης των άλλων. Χωρίς να προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές, χωρίς να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την Ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας.

 

Ο Ελληνικός λαός τα γνωρίζει όλα αυτά και δεν θα επιτρέψει να παίξουν παιχνίδια πάνω ή πίσω από την πλάτη του. Ο δικαιολογημένος θυμός και η δυσαρέσκειά του δεν θα τον οδηγήσουν σε δρόμους που οδηγούν σε αδιέξοδα. Η αποπομπή από το Ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι επιλογή, είναι αυτοκτονία. Για αυτό και πρέπει να το αποτρέψουμε.

 

 

 

ΕΡ. Υπάρχουν όμως κόμματα που προτείνουν αυτή την οδό. Τι θα λέγατε σε αυτούς τους πολίτες που σκέφτονται να τα υπερψηφίσουν;

 

ΑΠ. Οι επιλογές του Ελληνικού λαού είναι συγκεκριμένες. Υπάρχουν κόμματα που ευθαρσώς μιλούν για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το λένε ξεκάθαρα, όπως αρκετά κόμματα της κομμουνιστικής αριστεράς. Βέβαια, ο στόχος τους είναι η εγκαθίδρυση του υπαρκτού σοσιαλισμού στη χώρα μας, την ώρα όμως που ο τελευταίος έχει καταρρεύσει παγκοσμίως και τα τελευταία κομμουνιστικά καθεστώτα παραπαίουν. Τουλάχιστον, λένε ξεκάθαρα αυτά που πιστεύουν και τι θέλουν να κάνουν.

 

Υπάρχουν πολλοί άλλοι που κρύβουν τα σχέδιά τους και δεν λένε τι επιπτώσεις θα έχει η εφαρμογή τους. Υποστηρίζουν τη μονομερή παύση πληρωμών και ταυτόχρονα εγγυώνται την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εύλογα διερωτάται κανείς, πως θα γίνει αυτό; Από τη μία δεν θα πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας προς τους Ευρωπαίους και από την άλλη αυτοί θα μας δίνουν τα λεφτά τους για την καταβολή μισθών και συντάξεων; Ειλικρινά, πιστεύει κανείς ότι θα γίνει αυτό; Ούτε οι ίδιοι που τα λένε δεν τα πιστεύουν.

 

Λένε εις γνώση τους ψέματα. Διατυπώνουν ένα νέου τύπου «λεφτά υπάρχουν». Όμως το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου και των συνοδοιπόρων του, το πλήρωσε πολύ ακριβά ο Ελληνικός λαός. Δεν πρόκειται να πιστέψει κανείς τους νεόκοπους μιμητές του Γιώργου Παπανδρέου που προέρχονται είτε από την αριστερά, είτε από τη δεξιά.

 

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε κόμματα που μπορεί να δηλώνουν πως προέρχονται από αντίπαλους ιδεολογικούς χώρους, αλλά στην πράξη εκφράζουν τις ίδιες θέσεις. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, και τα πρόσφατα παντρολογήματά τους.

 

Οι ανίερες συμμαχίες τους αποκαλύφθηκαν. Αποκαλύπτεται καθημερινά πόσο ανέφικτα και επικίνδυνα είναι τα επιχειρήματά τους. Η υπερψήφισή τους θα οδηγήσει είτε σε μετεκλογική αναδίπλωση και αναίρεση όλων όσων υποστήριζαν όπως στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, είτε στην μονομερή παύση πληρωμών, στη χρεοκοπία, στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην καταστροφή. Πιστεύω ακράδαντα πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα αποτρέψουμε με τις αποφάσεις μας στις 6 Μαΐου το ενδεχόμενο να βιώσουμε αυτές τις τραγικές καταστάσεις.    

 

 

 

ΕΡ. Πέρα από τα κόμματα, στις εκλογές κατέρχονται και οι υποψήφιοι. Γιατί να προτιμήσει ένας Λάκωνας τον Γρηγόρη Αποστολάκο;

 

ΑΠ. Θα αποφύγω να μιλήσω για τον εαυτό μου. Άλλωστε, εμείς οι Λάκωνες γνωριζόμαστε καλά. Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, κάναμε οικογένειες και στήσαμε τις δουλείες μας. Η ζωή μας είναι εδώ. Πονάμε τον τόπο μας. Ζούμε και θέλουμε το καλύτερο για αυτόν.

 

Για αυτούς τους λόγους, στις 6 Μαΐου η επιλογή μας θα βασίζεται σε συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια. Αρκεί να αναρωτηθούμε αν ο υποψήφιος Βουλευτής :

 

 • Έχει σταθερό και διαχρονικό ενδιαφέρον για τη Λακωνία;
 • Ζει στον τόπο μας;
 • Γνωρίζει τους Λάκωνες και τα θέματα που μας απασχολούν;
 • Έχει δυναμισμό να διεκδικήσει για τη Λακωνία;
 • Θα ακούγεται η φωνή του στη Βουλή και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων;
 • Μπορεί να χτυπήσει ακόμη και το χέρι στο τραπέζι για να απαιτήσει για το Νομό μας;
 • Ξέρει να δίνει λύσεις και είναι αποτελεσματικός;
 • Έχει πορευθεί με ήθος και εντιμότητα στη ζωή του;
 • Σκύβει με ανθρωπιά πάνω στα προβλήματα των συμπολιτών του;

 

 • Εγγυάται με την παρουσία του τη σταθερότητα, τη σιγουριά, την ασφάλεια που έχει ανάγκη ο τόπος μας;

 

Σε αυτά τα ερωτήματα οι Λάκαινες και οι Λάκωνες θα δώσουν την τελική τους απάντηση στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους.

 

 

 

ΕΡ. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη Λακωνία;

 

ΑΠ. Αντιλαμβάνεστε πως στο πλαίσιο μίας συνέντευξης είναι αδύνατη η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματός μου για τον τόπο μας. Άλλωστε είχα τη δυνατότητα να το αναπτύξω στους συμπατριώτες μου κατά τις περιοδείες και τις επισκέψεις μου σε ολόκληρη τη Λακωνία. Θα προσπαθήσω επομένως, εν συντομία να σας παραθέσω τις βασικές μου προτεραιότητες για τη Λακωνία :

 

 • Πάταξη της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.
 • Ενίσχυση του επιχειρηματικού και τους εμπορικού κόσμου της Λακωνίας.
 • Στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας.
 • Ανάπτυξη του τουρισμού.
 • Βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών υγείας.
 • Προώθηση των μεγάλων και μικρών έργων που έχει ανάγκη η περιοχή μας.
 • Στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς και κοινωνικού φορείς, καθώς και με την τοπική μας Εκκλησία.
 • Στήριξη της Ελληνικής οικογένειας, της μητρότητας, των πολυτέκνων.

 

 • Αταλάντευτη και εθνοκεντρική στάση στα εξωτερικά μας θέματα.

 

Στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων θα κινηθώ κοινοβουλευτικά την επόμενη περίοδο, εφόσον οι Λάκαινες και οι Λάκωνες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους. Στις 6 Μαΐου τους καλώ να στηρίξουμε τη διαχρονική σχέση τιμής και εμπιστοσύνης που μας συνδέει. Στις 6 Μαΐου ζητώ τη στήριξή τους.