«Θα μιλήσω για έξι λεπτά και επιγραμματικά. Είχα τη δυνατότητα να κάνω αναλυτική τοποθέτηση και επί της αρχής και επί των άρθρων του συζητούμενου νομοσχεδίου στην Επιτροπή. Θέλω, όμως, να κάνω κάποιες επισημάνσεις σήμερα άκρως επιγραμματικά. Να δούμε ποιο είναι το πολιτικό περιβάλλον κάτω από το οποίο η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε μια συνταγματική υποχρέωση, μια συνταγματική υποχρέωση που την έχει η εκάστοτε νόμιμη ελληνική κυβέρνηση: Να προασπίζεστε τη σταθερότητα λειτουργίας του πολιτεύματος και να προστατεύετε τους Έλληνες πολίτες. Άρα, έχετε συνταγματική υποχρέωση εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν με τη συγκεκριμένη κυβερνητική σας πολιτική υπηρετείτε τη σταθερότητα και εάν εξυπηρετείτε και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Η σταθερότητα έχει να κάνει με τη λειτουργία των θεσμών, προφανώς, αλλά και με τη δυνατότητα που δίνετε στους Έλληνες πολίτες να λειτουργούν σε ένα κράτος ευνομίας. Εμένα η λέξη «ευνομία» μου είναι πάρα πολύ ευχάριστη. Σε άλλες πτέρυγες της Βουλής τις λέξεις «τάξη» και «ασφάλεια» θέλουν να απαγορεύσουν να ακούγονται μέσα στην Αίθουσα αυτή και ακούγονται κάτι πρωτοφανή πράγματα, όπως ότι είναι συνδεδεμένες με αίμα και κρέας οι έννοιες αυτές της τάξης και ασφάλειας, που είναι συνιστώσες της ευνομίας.

Ανεξαρτήτως αυτού, λοιπόν, έχετε την υποχρέωση να υποστηρίζετε και τους θεσμούς. Παρά το γεγονός ότι μας αμφισβητήθηκε η δυνατότητα να συνδέσουμε συγκεκριμένα γεγονότα σαν τα χθεσινά και τα προχθεσινά με τη δολοφονία των αστυνομικών, εγώ διερωτώμαι το εξής:

Υπηρετεί τη συνταγματική τάξη η ουσιαστική κατάργηση της ελληνικής Κυβέρνησης με τις δηλώσεις ενός λαθρομετανάστη;

Υπηρετεί τη συνταγματική τάξη να βγαίνει κάποιος κύριος Αχμέτ Αμπντούλ Χατζί και να δηλώνει τετελεσμένα γεγονότα απέναντι στην ελληνική πολιτεία και στη Βουλή των Ελλήνων;

Αποτελεί υπηρεσία προς τη συνταγματική τάξη να υποκαθιστά εσάς και τις αστυνομικές αρχές ο Υπουργός Εσωτερικών χθες βράδυ στην Αίθουσα αυτή; Θα μας απαντήσετε σε αυτό.

Δεύτερον, σε ότι αφορά την υπηρέτηση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, κρίνεστε για τις προτεραιότητες τις οποίες έχετε. Σήμερα που η εγκληματικότητα έχει λάβει θηριώδεις διαστάσεις, σήμερα που η λαθρομετανάστευση έχει καταντήσει φόβητρο για τον κάθε μέσο Έλληνα, οποιασδήποτε ηλικίας, σήμερα που η παράνομη οπλοφορία και το εμπόριο όπλων κυριαρχεί, εσείς επιλέγετε ως προτεραιότητα να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία:

Πρώτον, ότι δήθεν αυτό το Γραφείο –και δεν ξέρω γιατί δεν το κάνετε αρχή, αφού το πιστεύετε αυτό- θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν πιστεύετε αυτό το πράγμα.

Δεύτερον, ότι φαινόμενα καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας ώθησα προς αυτήν την πρωτοβουλία.

Τρίτον, ότι οι υπάρχουσες δομές δεν λειτουργούσαν καλά.

Μα, ειλικρινά το πιστεύετε αυτό το πράγμα; Αυτή η ίδια επιχειρηματολογία υπονομεύει τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτή η ίδια επιχειρηματολογία, αν θέλετε, έρχεται και στρατεύεται στη λογική της απονομιμοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κύριε Υπουργέ, θα απαντήσετε -είτε θέλετε είτε δεν θέλετε- γιατί είστε συνταγματικά εκλεγμένη Κυβέρνηση. Ακούστηκε σε αυτήν την Αίθουσα ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου και ότι τα Σώματα Ασφαλείας μέσω της αυθαιρεσίας τους δεν υπηρετούν το κράτος δικαίου. Είναι πρωτοφανή αυτά τα πράγματα που ακούγονται εδώ! Και θέλετε να μας πείσετε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή με αυτήν την αρχή, ουσιαστικά ευνοείτε την εύρυθμη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το κράτος έχει συνέχεια. Άλλα οφείλατε να κάνετε. Αντί να διχάζετε αυτούς τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν σήμερα εδώ –τους διχάσατε και είναι απορίας άξιο πώς έπεσαν στην παγίδα σας και στα κάτω διαζώματα είναι οι μεν και στα πάνω οι δε- και αντί να κάτσουν ως μια ενωμένη γροθιά και να υπερασπίσουν τις απαιτήσεις που έχουν απέναντι στην οργανωμένη ελληνική πολιτεία, κάθονται και ερίζουν για το άρθρο 18 που δεν τους εξυπηρετεί και είναι και αντισυνταγματικό.

Προσπαθείτε να μας πείσετε αυτή τη στιγμή ότι με το νομοσχέδιο αυτό ευνοείτε τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας. Δεν το κάνετε αυτό. Απλώς είναι μύθοι και θα αναφέρω μόνο ένα μύθο από την επιχειρηματολογία που θέλει να φέρει η αιτιολογική έκθεση, ότι δήθεν έχει καταδίκες η χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να δούμε αν υπάρχει αιτιολογική βάση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, 628 περιπτώσεις –δεν είναι οκτώ που είπε ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Δαμιανάκης οι καταδίκες της Ελλάδος, αλλά τέσσερις- έχουν πάει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις αναφέρονται σε αυθαιρεσίες οργάνων των Σωμάτων Ασφαλείας. Μάλιστα οι δύο έχουν δικαιωθεί με αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων. Οι υπόλοιπες 624 αναφέρονται σε καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης. Και θέλετε να μας πείσετε ότι με αυτήν την επιχειρηματολογία, με τις δήθεν καταδίκες της χώρας, με τη δήθεν εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, με τη δήθεν ελλιπή λειτουργία των μηχανισμών της διοίκησης ελέγχου των φαινομένων υπηρεσίας θα λύσετε το πρόβλημα αυτό; Τι κάνετε;

Ενώ στην ουσία δεν θεσπίζεται συντρέχουσα διοικητική αρμοδιότητα για την Αρχή αυτή, συνάμα λέτε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν οι άλλοι. Τότε τι θα κάνουν αυτοί; Κάνετε επικοινωνιακή πολιτική, όπως λέει και το Κομμουνιστικό Κόμμα; Τι προσπαθείτε να πείσετε; Αντί να υπηρετείτε αυτές τις προτεραιότητες που έχετε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να υπηρετήσετε, κάνετε επικοινωνιακές πολιτικές, διχάζετε τους αστυνομικούς και θαρρώ ότι είστε ξεπερασμένοι πια από τα πράγματα. Νομίζω ότι έχετε την υποχρέωση να κυβερνήσετε και μάλιστα σοβαρά, αλλά φοβάμαι ότι δεν το κάνετε».