«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από όλα αισθάνομαι την κοινοβουλευτική υποχρέωση και την προσωπική υποχρέωση να ευχαριστήσω από το Βήμα της Βουλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργιάδη, γιατί είχε την πολιτική καλοσύνη να εκφραστεί θετικά για την πρωτοβουλία την οποία είχα, να καταθέσω μια επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με τις μεθοδεύσεις του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού όπου φαίνεται στο opengov, στην ανοικτή διακυβέρνηση ότι θεωρούνται ξένες γλώσσες τα ποντιακά, τα αρβανίτικα και τα βλάχικα. Έσπευσαν να το αποσύρουν χθες. Οφείλω όμως να πληροφορήσω το Σώμα και εσάς, κύριε Εκπρόσωπο, ότι η Νέα Δημοκρατία αναβίβασε κοινοβουλευτικά το θέμα και έχει καταθέσει και επίκαιρη επερώτηση και οφείλει ο κύριος Πρωθυπουργός να δώσει κάποιες απαντήσεις σε ότι αφορά τη στάση και τη συμπεριφορά των συναλλαγών του οι οποίοι είναι και κοινωνικά και εθνικά επικίνδυνοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι θα είχε ωφέλεια αν αρπάζαμε όλοι την ευκαιρία –και δεν μιλώ για τα κόμματα, μιλώ για όλους τους Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου- να τοποθετηθούμε πάνω σε ένα μείζον εθνικό και κοινωνικό θέμα. Έχω την εντύπωση ότι η αναδρομή και η τεχνοκρατική προσέγγιση της πορείας του δημοσίου χρέους δεν εξυπηρετεί την ελληνική κοινωνία. Σήμερα έξω από εδώ γίνεται μια κοσμογονία. Υπερβαίνει τις πολιτικές διαδικασίες και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες η κοινωνική πορεία των πραγμάτων. Και διερωτώμαι αν όλοι δεν έχουμε την υποχρέωση να καταγράψουμε υπεύθυνα μέσα σε αυτή την Αίθουσα την υποχρέωση που έχουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της εθνικής, της κοινωνικής, και της εν ευρεία έννοια κρίσεως που υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Θα προτείνω και κάτι συγκεκριμένο. Δεν θέλω να κάνω εδώ θεωρητική ανάλυση των πραγμάτων, γιατί υπάρχουν και συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές ευθύνες πια εξατομικευμένες για τον καθένα από εμάς. Εγώ στο πλαίσιο της λειτουργίας της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και έχοντας την τιμή να εκπροσωπώ τους συμπολίτες μου από τη Λακωνία εδώ στην Αίθουσα αυτή, που τη θεωρώ ιερή, θα καταγράψω την άποψή μου.

Άραγε ποιος αμφισβητεί ότι σήμερα υπάρχει μια τεράστια κρίση, κρίση κοινωνική, οικονομική, θεσμική, πολιτική η οποία επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την κυρίαρχη θέση την οποία έχει ο ελληνικός λαός σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις παρατάξεις, παντού, οριζόντια και κάθετα, γιατί του έχει πληγωθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Αν βάλετε δε και τα προβλήματα της διάρρηξης της εθνικής συνοχής και κοινωνικής συνοχής από την τεράστια έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος, αντιλαμβάνεστε κάτω από ποιο εκρηκτικό βήμα καλείται σήμερα η Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, να αντιμετωπίσει κάποια θέματα.

Η βασική σας υποχρέωση είναι να εξασφαλίσετε στον ελληνικό λαό ασφάλεια και σταθερότητα. Δεν το κάνετε και θα είστε υπόλογοι γι’ αυτό πάρα πολύ σύντομα. Η εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας της λειτουργίας του ελληνικού πολιτεύματος και της σωστής οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ένα θεωρητικό κατασκεύασμα. Ανάγεται στις πρωτογενείς πολιτικές σας υποχρεώσεις. Και οφείλετε να πάρετε πρωτοβουλία και να καταγγείλετε την Αντιπολίτευση αν δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Θα πρέπει να δώσετε συγκροτημένη θεσμική διέξοδο στα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Φοβάμαι ότι οι σκοπιμότητες σας έχουν ξεπεράσει.

Είναι αδιανόητο σήμερα να μην τηρείται το Σύνταγμα. Διάβασα ανεβαίνοντας επάνω το άρθρο 120 του Συντάγματος. Η υποχρέωση αυτή δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες πολίτες που οφείλουν να υπερασπίζονται με τον πατριωτισμό τους το Σύνταγμα της χώρας. Αναφέρεται και στο κόμμα σας το οποίο ασκεί την κρατική εξουσία αυτή τη στιγμή. Άραγε τηρείτε το άρθρο 120 του Συντάγματος; Υπάρχει ή δεν υπάρχει συνεταιρισμός της λαϊκής κυριαρχίας και της υπονόμευσης των τριών λειτουργιών εξουσίας του κράτους, της νομοθετικής και της εκτελεστικής με βάση τις όποιες αποφάσεις που έχετε πάρει έστω και κατ’ ανάγκη; Το έχετε αναλογιστεί αυτό το πράγμα;

Σας καταγράφω αυτή την άποψη για να σας κάνω κοινωνό μιας προσωπικής άποψης που λέει ότι η τήρηση του Συντάγματος είναι υποχρέωση όχι μόνο των Ελλήνων που μαζεύονται έξω εδώ στην πλατεία Συντάγματος και σε όλες τις πλατείες της χώρας αλλά πρώτιστα της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων. Και αυτή η διέξοδος η θεσμική που πρέπει να δώσετε με τη συνεπικουρία και τη δική μας έχει ονοματεπώνυμο.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε για να τηρήσετε το Σύνταγμα είναι να δεσμευτείτε στη Βουλή των Ελλήνων πότε θα γίνουν εκλογές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αστάθεια και ανασφάλεια όταν λειτουργείτε εκβιαστικά τώρα, όπως λειτουργήσατε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και εκβιάζετε τους Έλληνες λέγοντας ότι θα πάμε σε εκλογές αν δεν τηρήσετε όσα σας λέμε. Αυτά λέτε στην ουσία. Μα διέξοδος θεσμική, κύριε Σαχινίδη, είναι –για την Κυβέρνηση σας μιλάω αυτή τη στιγμή- να τηρήσετε το Σύνταγμα.

Δεύτερον, έχετε υποχρέωση να μπείτε μπροστά στην προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει για την διέξοδο από την κρίση κυρίως σε ότι αφορά την αποκατάσταση της νομιμότητας στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ποδηγετούν την Κυβέρνηση λόγω της αδυναμίας της και χειραγωγούν την κοινή γνώμη.

Τρίτον, έχετε υποχρέωση να πάρετε πρωτοβουλία να ανασυστήσετε το διοικητικό μηχανισμό της χώρας, τη δημόσια διοίκηση. Οποιαδήποτε απόφαση παρθεί από οποιαδήποτε Κυβέρνηση εάν δεν ξαναλειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας, τίποτα δεν θα επιτευχθεί. Έχετε υποχρέωση να πάρετε πρωτοβουλία, όπως και η Βουλή και τα κόμματα και η δικαιοσύνη, να αποκαταστήσουμε το τρωθέν περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Αυτά όλα αποτελούν θεσμικές διεξόδους. Αυτές οι αλήθειες πρέπει να ειπωθούν προς τα έξω.

Όσον αφορά τη συναίνεση την οποία ζητάτε κάθε στιγμή, αναρωτιέμαι εδώ δημόσια, καλόπιστα: Σε τι σας εμπόδισε η Αντιπολίτευση δεκαεννέα μήνες τώρα να κάνετε τη δουλειά σας;

Γιατί δεν μειώσατε το δημόσιο χρέος; Άρα, κάτι λάθος συμβαίνει. Σας φταίει η έλλειψη συναίνεσης; Σας εμπόδιζε κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα να κάνετε καλά τη δουλειά σας;

Εδώ σας εκφράζω πατριωτική άποψη και σας λέω: Αφήστε τα πολλά λόγια και κοιτάξτε να κάνετε καλά τη δουλειά σας. Αν κάτι μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος για εμένα δεν έχει την πλήρη κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση να λέει ότι λέει, διότι θα σας θυμίσω κάτι, μια παραφθορά μιας λέξης ενός αποφθέγματος του Μαο Τσε Τουνγκ, ο οποίος έλεγε: «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση». Ο πρόεδρός σας είπε: «Μεγάλη φασαρία, πολύ ωραία κατάσταση». Θα πρέπει να αποφασίσετε εν πάση περιπτώσει και να καταλάβετε ότι εδώ που έχει φτάσει σήμερα η πατρίδα μας έχετε και εσείς χρέος υπεύθυνης κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου αυτού. Διότι το μήνυμα το οποίο βγαίνει από τις πλατείες της ελληνικής επικράτειας είναι ότι όλα αυτά τα ιδεολογήματα που διαχρονικά διαστρέβλωσαν τη λειτουργία και την πολιτική και τη θεσμική μέσα από τις διαχρονικές κυβερνήσεις έχουν χρεοκοπήσει.

Τα ιδεολογήματα αυτά έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τώρα είναι ευθύνη για όλους, με πρώτη τη δική σας Κυβέρνηση, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, η οποία δεν θα πρέπει να επαναλάβει το ολέθριο λάθος -και με αυτό κλείνω, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε- το οποίο έκανε το 2009. Όταν οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές με αφορμή και πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσφέρατε κακές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό. Πήρατε την εξουσία. Μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος. Μπορούσατε να είχατε αφήσει να τηρηθούν οι συνταγματικές προθεσμίες και να μην πάρετε την εξουσία και μετά να προσπαθήσετε να ρίξετε τα βάρη σε όλους τους προηγούμενους. Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική αυτή. Υπεύθυνη πολιτική είναι η υπέρβαση της πολιτικής ευθύνης και η στράτευση στην προάσπιση των αληθινών συμφερόντων του ελληνικού λαού.»