«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι μέσα στους χιλιάδες Έλληνες, στα εκατομμύρια των Ελλήνων, στους εκατοντάδες Έλληνες Βουλευτές, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκουν, που προσπαθούν να δώσουν μία απάντηση που οφείλεται η πρωτοβουλία αυτή του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Γεωργίου Παπανδρέου, γιατί να παίξει σε μια ζαριά το μέλλον αυτού του τόπου, όταν ο ίδιος πριν από ένα χρόνο στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ερωτώμενος από το δημοσιογράφο του ραδιοφώνου του «ΣΚΑΪ» κ. Σιδέρη, «γιατί δεν κάνετε δημοψήφισμα για την περίφημη σύμβαση του μνημονίου;» δήλωνε -και είναι καταγεγραμμένα παντού- ότι «θα έβαζα τη χώρα σε εθνική περιπέτεια». Τώρα δεν τη βάζει; Πότε έλεγε ψέματα, κύριε Υφυπουργέ; Τότε ή τώρα;

Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Επειδή τίποτε όμως στον τόπο αυτό δεν μπορεί να γίνεται τυχαία, επειδή είναι πολύ δύσκολο να καταπιεί κανένας τη εξήγηση ότι ήθελε να εκβιάσει αποκλειστικά και μόνο τη Νέα Δημοκρατία για να επιτύχει μία λύτρωση στα αδιέξοδα στα οποία τον οδήγησε η κυβερνητική του ανυπαρξία πλέον αυτού, διερωτώμαι: ποιος άραγε μπορούσε να έχει επωφεληθεί; Κι αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί κυρίως από τους Έλληνες Βουλευτές. Ποιος άραγε μπορεί να ωφελήθηκε από την πτώση του ευρώ; Ποιοι κερδοσκόπησαν από την πτώση του ευρώ; Τι τεράστια ποσά χρημάτων κερδήθηκαν από κάποιους; Δεν ξέρω αν λέγεται κ. Πόλσον, δεν ξέρω αν λέγεται κ. Σόρος ή οποιοσδήποτε άλλος.

Όφειλε ή δεν όφειλε, κύριε Υφυπουργέ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος να γνωρίζει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εγκληματικής πολιτικής, μιας πολιτικής η οποία εκτός από την απομόνωση της χώρας, οδηγεί και το λαό αυτόν στην καταστροφή; Διότι τα αποτελέσματα της πολιτικής αναταραχής θα είναι τεράστιες, δυσμενέστατες εθνικές συνέπειες και κυρίως θα είναι η καταστροφή του ελληνικού λαού. Πού το βρήκε ο κύριος Πρωθυπουργός αυτό το δικαίωμα; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των ελληνικών οικογενειών; Πού βρήκε το δικαίωμα να γαντζώνεται στην καρέκλα της εξουσίας;

Η Νέα Δημοκρατία σας δίνει μία διέξοδο. Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα ευθύνης έρχεται και λέει σήμερα στον ελληνικό λαό: «Μη φοβάστε. Εμείς δεν θα αφήσουμε τον τόπο να καταστραφεί». Εμείς δίνουμε διέξοδο. Κάνουμε το χρέος μας, δίνουμε ελπίδα, δίνουμε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στον Έλληνα πολίτη, κυρίως λέγοντας δύο απλά πράγματα. Λέμε ότι η μοναδική διέξοδος είναι οι εκλογές. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση περί αυτού. Μόνο οι εκλογές θα λύσουν το δράμα της Ελλάδος. Όμως δεν μπορούμε να επενδύσουμε στο να καταλάβουμε την εξουσία πάνω στην πτώχευση της Ελλάδος. Θα πρέπει να πάρουμε την έκτη δόση. Θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία να διαχειριστεί τη δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία, όσο κακή κι αν είναι αυτή, να διαπραγματευτούμε τους όρους και τις συμφωνίες κάτω από τις οποίες θα εφαρμοστεί, για να πάμε πια να κάνουμε εκλογές και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός τι θέλει να γίνει για το μέλλον του. Θα πάμε στη λαϊκή εξουσία ή θα πάμε στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία; Αυτό δεν επιβάλλουν οι κανόνες της δημοκρατίας; Αυτό λέμε κι εμείς. Είμαστε η μοναδική διέξοδος ευθύνης αυτήν τη στιγμή, που λυτρώνουμε τον ελληνικό λαό δίνοντάς του ελπίδα.

Όμως η ευθύνη είναι δική σας πια. Θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα εξασφαλίσετε σταθερότητα και ασφάλεια στον ελληνικό λαό. Έχετε μείζονα πολιτική, κοινωνική και εθνική υποχρέωση, ακόμη κι αν χρειαστεί να αποπέμψετε βιαίως με κοινοβουλευτικό τρόπο τον κ. Παπανδρέου. Δεν έχει κανένα δικαίωμα αυτή τη στιγμή ο κ. Παπανδρέου να παίζει με το μέλλον του ελληνικού λαού, διότι το δίλημμα δεν μπορεί να είναι πια «δραχμή ή Παπανδρέου». Μονοσήμαντη είναι η απάντηση δηλαδή η προστασία των συμφερόντων του ελληνικού λαού». Πρέπει να εξασφαλίσετε ομαλή πορεία των πολιτικών πραγμάτων της χώρας, κύριε Υφυπουργέ, κυρίως εφαρμόζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εάν πάτε σε εκτροπή, τα προβλήματα θα είναι ακόμη περισσότερα σε βάρος του λαού.

Διερωτώμαι τι κάνουμε σήμερα εδώ, όταν δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Το είπαμε όλοι οι συνάδελφοι. Δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Τι ψήφο να δώσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτήν τη στιγμή; Σε ποια κυβέρνηση; Για τι συζητάμε; Για ποιο δημοψήφισμα, αφού είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει; Άρα η λύση του προβλήματος έχει μεταφερθεί, ως μη όφειλε, εκτός της Αιθούσης αυτής -στην οποία αντιπροσωπεύεται ο ελληνικός λαός και όπου βουλεύονται οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό λαό- δηλαδή στα διάφορα γραφεία ή δεν ξέρω πού αλλού, όπου γίνονται οι οποιεσδήποτε λύσεις, είναι εκτροπή.

Εμείς από την Νέα Δημοκρατία δώσαμε την απάντηση. Έχετε χρέος να πάτε με ομαλό τρόπο. Και ομαλός τρόπος σημαίνει ότι θα πρέπει να πείσετε τον Πρόεδρό σας και Πρωθυπουργό της χώρας μέχρι χθες, να παραιτηθεί. Πρέπει να φύγει. Είναι επικίνδυνος για τη χώρα. Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσετε αυτό το πράγμα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη διαδικασία την οποία σας λέμε, να πάμε άμεσα, σύντομα σε εκλογές, αφού εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα λειτουργίας της ελληνικής πολιτείας από πλευράς χρημάτων. Τι περισσότερο να σας πούμε; Έχετε τεράστια πολιτική ευθύνη αυτήν τη στιγμή να δώσετε λύση.

Στα αγωνιώδη ερωτήματα εκατομμυρίων πολιτών αυτήν τη στιγμή πρέπει να δώσουμε μία απάντηση. Εγώ πιστεύω ειλικρινά –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- ότι ο ελληνικός λαός μετάνιωσε για την απόφασή του στις εκλογές του 2009. Υφαρπάξατε την ψήφο του ελληνικού λαού. Τώρα πρέπει να φροντίσετε να μην δικαιώσετε τουλάχιστον τους φόβους τους και να φύγετε με ομαλό κοινοβουλευτικό τρόπο, να προκαλέσετε εκλογές, να συμφωνήσετε στη λύση την οποία σας προτείνουμε για μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα διαχειριστεί αυτά που σας είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς, για να μπορέσουμε, εν πάση περιπτώσει, να δώσουμε μια πειστική και αξιόπιστη απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα του ελληνικού λαού. Είναι το τελευταίο χρέος που οφείλετε να πράξετε απέναντι στο σύνολο του ελληνικού λαού, ακόμη και στο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ που το προδώσατε, στους πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Και μιλώ και για λογαριασμό αυτών αυτήν τη στιγμή, που δεν έχουν καμία σχέση με την εξουσιαστική μανία του κυρίου Πρωθυπουργού και των «κηπουρών» του. Έλεος πια! Πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία.»