Ο Βουλευτής N. Λακωνίας, κ. Γρηγόριος Αποστολάκος, συνυπέγραψε με συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετική με την πλημμελή προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή θωράκισή του κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης έχει ως εξής :

 

Ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τους τρέχοντος έτους οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας εκφράζουν σήμα κινδύνου και διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που οι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος και οι προϊστάμενοι των πυροσβεστικών διευθύνσεων της χώρας αγωνιούν τόσο έντονα, εξαιτίας των πολλών ελλείψεων που καταγράφονται σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή και τα οποία πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τους επόμενους μήνες.

Από τις μέχρι σήμερα επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου, αλλά και του Αρχηγείου του πυροσβεστικού Σώματος είναι ολοφάνερο, ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις και παραλείψεις στις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η θωράκιση του Σώματος με όλα τα απαραίτητα μέσα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Έτσι σήμερα, παρουσιάζονται ελλείψεις στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, στη συντήρηση και αξιοποίηση όλων των πυροσβεστικών οχημάτων και στο στελεχιακό δυναμικό που παρουσιάζεται μειωμένο σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, σήμερα, τα μέσα, ο εξοπλισμός και το προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα:

-Από τα πέντε ιδιόκτητα του πυροσβεστικού σώματος ελικόπτερα δεν είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα κανένα, εφόσον έχουν να συντηρηθούν από τον περασμένο Οκτώβριο και πλέον το κόστος αποκατάστασής τους είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του κόστους συντήρησης που δεν εγκρίθηκε. Ειδικότερα, τα πέντε ελικόπτερα, δύο Super Puma και τρία ΒΚ-117, έχουν αφεθεί να σαπίζουν στα υπόστεγα των εγκαταστάσεων της εταιρείας ICSS στην Πάχη Μεγάρων και με πληρωμή ενοικίου σε ιδιώτη με άγνωστο τίμημα. Αυτό οφείλεται σε οικονομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της εταιρείας ICSS, (που από τον περασμένο Ιούνιο είχε αναλάβει τη συντήρησή τους με την Προκήρυξη 14/2009 η οποία κατέληξε μετά από τη διαγωνιστική διαδικασία στην υπογραφή στις 9/6/2010 της σύμβασης 1242/2010 με την εταιρεία ICSS) και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως σήμερα εκπροσωπείται από το σημερινό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος διαλύθηκε και μετακινήθηκε το σύνολο των Αξιωματικών που υπηρετούσαν σε αυτήν.

- Επιπλέον, δεν έχει ολοκληρωθεί η μίσθωση των ιδιωτικών ελικοπτέρων που κάθε χρόνο χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα για την ενίσχυση του στόλου του. Ο διαγωνισμός, που έχει προκηρυχθεί βρίσκεται σήμερα σε φάση αξιολόγησης τεχνικών προσφορών, οι οποίες αρχικά απερρίφθησαν από την ορισθείσα αρμόδια επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος με άγνωστο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του.

-Σχετικά με τα είκοσι ένα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που διαθέτει η χώρα, η Πολεμική Αεροπορία, με ανακοίνωσή της, δίνει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σήμερα μόλις οκτώ αεροσκάφη, ενώ θα έπρεπε από την 1η Ιουνίου, να ήταν στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος ολόκληρος ο στόλος. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στις περικοπές στις απαιτούμενες πιστώσεις, αλλά και στις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών της ΕΑΒ κατά το περασμένο έτος, εξαιτίας του νέου συνταξιοδοτικού. Για τους λόγους αυτούς, έχουν δημιουργηθεί σήμερα πολλά προβλήματα και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ειδικά σε εξειδικευμένους πιστοποιημένους μηχανικούς, που καθιστούν πολύ δύσκολη την ολοκλήρωση της συντήρησης όλων των αεροσκαφών τις προσεχείς ημέρες.

- Η ίδια δυσάρεστη και ανησυχητική κατάσταση επικρατεί και για το στόλο των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη ετήσια συντήρηση του στόλου, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά, περίπου το 20% του συνόλου, να είναι παροπλισμένα και πολλά να κυκλοφορούν με προβλήματα χωρίς να έχουν συντηρηθεί. Επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει η προμήθεια νέων ελαστικών για τα οχήματα, όπως συνηθίζεται ενόψει των συχνών περιπολιών, που πρόκειται να γίνουν εντός τους καλοκαιριού σε δύσβατους και ορεινούς δρόμους, με κίνδυνο από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των πυροσβεστικών οχημάτων, που θα υποστούν βλάβη και θα μείνουν παροπλισμένα. Σήμερα, οδηγούνται προς ακύρωση λόγω έλλειψης χρημάτων δύο διαγωνισμοί για την προμήθεια 6.326 τεμ. ελαστικών (Διακήρυξη 136/2006 και 121/2007), ενώ και οι μεταγενέστεροι διαγωνισμοί δεν θα έχουν υλοποιηθεί πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, τον Οκτώβριο του 2011 (Διακήρυξη 151/2008 και 06/2010).

- Χωρίς συντήρηση και εξασφάλιση του ελαχίστου των προδιαγραφών ασφαλείας παραμένουν τα έντεκα πυροσβεστικά πλοία που διαθέτει το Σώμα. Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες συντηρήθηκαν μόνο δύο πλοία, τα παλαιότερα και λιγότερο αποδοτικά, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν με άμεσο παροπλισμό τα υπόλοιπα εννέα. Επιπλέον, οι συνεχείς παρατάσεις που δίνονται από το Υπουργείο σχετικά με την παραλαβή του τρίτου από τα νέα πλοία που είχε παραγγείλει το Πυροσβεστικό σώμα, αποδυναμώνουν επιχειρησιακά το Σώμα. Επίσης, δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με τις δυνατότητες της εταιρείας να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις παράδοσης και του τρίτου πλοίου ενώ τα άλλα δύο τέθησαν εκτός λειτουργίας. Αυτό έχει ως συνέπεια, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Ο.Λ.Θ. να διαθέτει ρυμουλκό πλοίο το οποίο επανδρώνουν υπάλληλοι της Πυροσβεστικής για την Πυροπροστασία, εφόσον το αντίστοιχο πλοίο της πυροσβεστικής είναι εκτός λειτουργίας.

- Όμως τα προβλήματα του πυροσβεστικού Σώματος δεν παραμένουν μόνο στις υποδομές, αλλά και στο έμψυχο ένστολο δυναμικό που κατά το τελευταίο έτος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Στα ήδη πολλά υπηρεσιακά κενά προστέθηκαν το τελευταίο έτος και οι επτακόσιοι πενήντα αποχωρήσαντες πυροσβέστες από το Σώμα εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού. Μόνο αυτές οι αποχωρήσεις αντιστοιχούν σε εξήντα λιγότερα πληρώματα υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων ανά οκτάωρο το προσεχές καλοκαίρι. Παράλληλα, οι εναπομείναντες στο Σώμα είναι αντιμέτωποι με την κατάργηση των εξόδων μετάθεσής τους κατά το περασμένο και τρέχον έτος, με την κατάργηση της χορήγησης των ειδών ατομικής προστασίας και με την καθυστέρηση καταβολής του «επιδόματος δασών», που αντιστοιχεί στην υπερεργασία των καλοκαιρινών μηνών από πέρυσι. Ενώ, για το 2011 ο προϋπολογισμός του «επιδόματος δασών» και του συνόλου των εκτός έδρας αποδοχών είναι μόλις 4.700.000 ευρώ, έναντι 14.440.000 ευρώ που ήταν το 2010 και   21.990.000 ευρώ το 2009, αριθμοί που αποδεικνύουν την ουσιαστική πλέον κατάργηση του επιδόματος.

- Όμως και για το εποχικό προσωπικό του Σώματος τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Έτσι, φέτος προσλήφθηκαν 5.380 άτομα από τις 2 Μάιου για έξι αντί για οκτώ μήνες. Από αυτούς όμως διακόσια άτομα δεν προσήλθαν για ανάληψη υπηρεσίας και άρα και το εποχικό προσωπικό θα είναι λιγότερο κατά διακόσια άτομα φέτος, αριθμός που αντιστοιχεί σε τριάντα λιγότερα πυροσβεστικά οχήματα ανά βάρδια.

-Επιπλέον, δεν έχει υλοποιηθεί καμία δράση για την τόνωση, ανάπτυξη και ενίσχυση του εθελοντισμού στο πυροσβεστικό σώμα, θεσμός που τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά την ανάπτυξη του εθελοντή-πυροσβέστη πρέπει να αναμορφωθεί το πλαίσιο δράσης του, ώστε να εξαπλωθεί και να καθιερωθεί στην Ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα να καταστεί απόλυτα συμβατός με τις κρατικές αρχές παροχών βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων. Σε αντίθεση, σήμερα, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν έχουν ακόμη εγκριθεί οι ελάχιστα αναγκαίες πιστώσεις για την εύρυθμη λειτουργία των υπαρχόντων εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης.

-Ταυτόχρονα, δεν έχει υπάρξει μέχρι αυτή τη στιγμή καμία ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών, την συντήρηση των δημοτικών υδροφόρων οχημάτων, των υδροδεξαμενών και την καταγραφή του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, καθώς και για την καταγραφή, τον έλεγχο και το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών. Ακόμη, το ίδιο ισχύει και για την καταγραφή των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους, όπως ιδιόκτητα πυροσβεστικά οχήματα ή χωματουργικά μηχανήματα. Δεν έχει κατατεθεί κανένα επιχειρησιακό σχέδιο για την επιτυχή ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την κεντρική παρακολούθησή της και τον έλεγχο των δημοτικών αρχών, που αμελούν ή πλημμελώς ασκούν τα παραπάνω καθήκοντά τους.

Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας, η οποία οφείλει διά του πυροσβεστικού σώματος να έχει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλα τα αναγκαία μέσα που διαθέτει, ολόκληρη την υλικοτεχνική της υποδομή και όλο το έμψυχο δυναμικό της, μόνιμο και εποχικό, ώστε να αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε κίνδυνο πυρκαγιάς στη χώρα.

 

                             Κατόπιν όλων των ανωτέρω επερωτάται ο κύριος Υπουργός:

 

1. Τι ενέργειες θα κάνει ώστε άμεσα να τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος;

2. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία μίσθωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που θα χρησιμοποιηθούν στην δασοπυρόσβεση κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο και πότε θα είναι διαθέσιμα στο Πυροσβεστικό Σώμα;

3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να επισκευαστούν άμεσα και να είναι έτοιμα όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που διαθέτει η χώρα μας;

4. Έχει προγραμματιστεί και πότε πρόκειται να γίνει συντήρηση των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων και η προμήθεια ελαστικών για αυτά, καθώς και η συντήρηση των πλοίων του σώματος;

5. Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο τα υπηρεσιακά κενά των επτακοσίων πενήντα μόνιμων πυροσβεστών, που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία και των διακοσίων συμβασιούχων πυροσβεστών που δεν ανέλαβαν υπηρεσία στο σώμα;

6. Θα λάβει φέτος το μόνιμο προσωπικό της πυροσβεστικής το «επίδομα δασών» σε αντιστοιχία της υπερεργασίας, που πρόκειται να καταβάλει κατά την αντιπυρική περίοδο;

7. Ποιες δράσεις πρόκειται να υλοποιήσετε για την ενίσχυση του εθελοντισμού στο πυροσβεστικό σώμα και πότε θα εγκριθούν οι πιστώσεις για την λειτουργία των εθελοντικών ομάδων το 2011;

8. Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο συντονισμού και ελέγχου των δράσεων που η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να υλοποιεί κατά την αντιπυρική περίοδο, σε τι συνίσταται και ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του;