Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος συνυπέγραψε με συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη σχετική με την προώθηση του Ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

 

Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου νοθείας ιταλικού και ισπανικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α., νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Davis, επιβεβαιώνει την προηγούμενη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου.

Η νέα έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελαιολάδου της Αυστραλίας και φανερώνει ότι ισπανικά και ιταλικά ελαιόλαδα, παραβιάζουν τουλάχιστον μια από τις παραμέτρους του έξτρα παρθένου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ελαιόλαδα των χωρών αυτών κατέχουν ηγετική θέση στα ράφια της αμερικάνικης αγοράς.

Οι αναλύσεις αφορούν τις ίδιες τρεις κατηγορίες ποιοτικών παραμέτρων σχετικές με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Τα συμπεράσματα της έρευνας φανερώνουν ότι τα πέντε πιο εμπορικά ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα παρουσίασαν μεγάλα ποσοστά παραβιάσεων τόσο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όσο και στις χημικές αναλύσεις. Παράλληλα δύο ακόμη έρευνες για τα ελαιόλαδα που εισάγονται στην Ουρουγουάη και αυτά που κυκλοφορούν στην Ανδαλουσία καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Επειδή τα αποτελέσματα της δεύτερης αυτής μελέτης επιβεβαιώνουν τα αντίστοιχα της πρώτης, δυσχεραίνοντας έτσι την εμπορία των ισπανικών και ιταλικών ελαιολάδων στην αγορά των Η.Π.Α.

Επειδή παραγωγή ελαιολάδου στην Αμερική αντιστοιχεί μόνο στο 1% της αμερικάνικης εγχώριας κατανάλωσης.

Επειδή η κατανάλωση ελαιολάδου στις Η.Π.Α. εκτοξεύθηκε την τελευταία εικοσιπενταετία στους 250.000 τόνους.

Επειδή η αμερικανική αγορά ελαιολάδου είναι η καλύτερη αγορά παγκοσμίως ως προς τις απαιτήσεις της σε ποιοτικό ελαιόλαδο.

Επειδή έγκαιρα πέρυσι αναδείξαμε και επισημάναμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία που δημιουργήθηκε μετά την πρώτη έρευνα του Davis, για τις ελληνικές εξαγωγές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Αμερική.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Ποιες είναι συγκεκριμένα, οι ενέργειες που έχει κάνει από πέρυσι το καλοκαίρι έως σήμερα η Κυβέρνηση για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α.;
  2. Τι έλεγχοι γίνονται για την πρόληψη και καταπολέμηση των φαινομένων νοθείας και παρατυπιών στην αγορά του ελληνικού ελαιολάδου τόσο στις ποσότητες που διακινούνται στο εσωτερικό, όσο και στις προς εξαγωγή ποσότητες, ώστε να διασφαλιστεί η χώρα ως προς τις εξαγωγές του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου;
  3. Από ποιον φορέα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι αυτοί και ποια τα αποτελέσματα των;