Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο σχετικά με τον χαρακτηρισμό του Περιφερειακού Ιατρείου Κυπαρισσίου ως άγονο.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

 

Η Τοπική Κοινότητα Κυπαρισσίου αποτελεί μέρος του Δήμου Μονεμβασίας και συγκεκριμένα στη βορειοανατολική άκρη του Δήμου και του Νομού Λακωνίας, ευρύτερα. Το Κυπαρίσσι απέχει από το διοικητικό και υγειονομικό κέντρο του Δήμου, τους Μολάους, περισσότερο από 50 χιλιόμετρα, με το οδικό δίκτυο να παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και δυσκολίες.

Η ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή σε συνδυασμό με το ανάγλυφό της καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την πρόσβαση των κατοίκων του Κυπαρισσίου στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Μολάων. Επιπρόσθετα δεν υπάρχει καθημερινή συγκοινωνιακή σύνδεση με τους Μολάους, ενώ η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά έχει διακοπεί τα τελευταία χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς, στο Κυπαρίσσι λειτουργεί Περιφερειακό Ιατρείο με σκοπό την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών τόσο των μόνιμων κατοίκων (400 περίπου), όσο και των τουριστών που ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες κατακλύζουν την παραθαλάσσια αυτή περιοχή.

Δυστυχώς όμως και παρά τις αυξημένες ανάγκες, η λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Κυπαρισσίου δεν είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Για χρονικά διαστήματα που μπορεί να φθάσουν και τους 7 μήνες, το Ιατρείο έχει παραμείνει κλειστό λόγω της μη παρουσίας Αγροτικού Ιατρού. Για την κάλυψη της θέσης του Αγροτικού Ιατρού λειτουργεί αποτρεπτικά ο μη χαρακτηρισμός του    

Περιφερειακού Ιατρείου Κυπαρισσίου ως άγονου και η παρεπόμενη αυξημένη μοριοδότηση, μολονότι συγκεντρώνει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που συνοπτικά περιγράφθηκαν παραπάνω και κατά το παρελθόν χαρακτηρίζοντας ως τέτοιο.

Επιπλέον αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται διαμέσου των εκπροσώπων της Τοπικής Κοινότητας Κυπαρισσίου και του Δήμου Μονεμβασίας, η προκήρυξη θέσης ιατρού επί θητεία για το Περιφερειακό Ιατρείο Κυπαρισσίου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός,

 

  1. Θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον χαρακτηρισμό του Περιφερειακού Ιατρείου Κυπαρισσίου ως άγονου;
  2. Θα προκηρύξει θέση ιατρού επί θητεία για το Περιφερειακού Ιατρείο Κυπαρισσίου και αν ναι, πότε αναμένεται να υλοποιηθεί;