Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κ. Α. Διαμαντοπούλου σχετικά με τα προβλήματα στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

 

Η φετινή διαδικασία διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων περνά στην ιστορία μετά τα τόσα δυσάρεστα και αρνητικά περιστατικά που συνέβησαν. Η κυβέρνηση φέρει σημαντική ευθύνη, ιδιαίτερα όταν με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση και να επιτείνει το άγχος στους μαθητές και στις οικογένειές του.

Το αίσθημα δικαίου των Ελλήνων πολιτών επλήγη βαρύτατα γιατί η έναρξη ισχύος του Ν. 3966/2011 έγινε μετά το πέρας των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2011! Ο αιφνιδιασμός των υποψηφίων μαθητών είναι αντίθετος προς την έννοια του Κράτους Δικαίου και το Σύνταγμα.

Τελευταίο κρούσμα της ανεύθυνης και αλλοπρόσαλλης πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία χαρακτηρίζεται από παραλείψεις, αδιευκρίνιστα σημεία και παγίδες.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους μαθητές που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες και εντάσσονται σε ειδική κατηγορία. Χωρίς καμία σχετική νομοθετική ρύθμιση και προηγούμενη πληροφόρηση των άμεσα ενδιαφερομένων, οι πολύτεκνοι μαθητές υποχρεώνονται να δηλώσουν αποκλειστικά Τμήματα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που εδρεύουν στην Περιφέρεια που κατοικούν μόνιμα. Για παράδειγμα ένας υποψήφιος από τη Λακωνία υποχρεούται να δηλώσει Τμήματα μόνο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ασχέτως αν το τελευταίο δεν διαθέτει Τμήματα που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο (π.χ. Νομική, Ιατρική κ.α.).

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός,

 

  1. Θα διορθώσουν τη σημαντική αυτή παράβλεψη και αδικία ούτως ώστε οι πολύτεκνοι μαθητές να μπορούν να επιλέξουν Τμήματα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ανεξαρτήτως γεωγραφικών περιορισμών;
  2. Θα αποκαταστήσουν το τρωθέν περί Δικαίου αίσθημα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών και το κύρος των Πανελληνίων Εξετάσεων;