Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο και Εσωτερικών, κ. Α. Γιαννίτση σχετικά με την καταβολή επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας στα Άτομα με Αναπηρία για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2011.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

 

Πρόσφατα και κατόπιν συνεννόησης με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ν. Λακωνίας, κατέθεσα Ερώτηση με θέμα την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας προς τα Άτομα με Αναπηρία για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011. Επεσήμανα τότε, πως η καθυστέρηση αυτή προκαλεί σημαντικά προβλήματα και αντίστοιχες επιπτώσεις στη ζωή και στην καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία. Συνεπώς, καθίσταται επιβεβλημένη η άμεση καταβολή τους, για την οποία υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις από τα συναρμόδια Υπουργία κατόπιν σχετικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων.

Πάρα ταύτα, τα επιδόματα ακόμα δεν έχουν φθάσει στους δικαιούχους. Επιπρόσθετα, η κωλυσιεργία αυτή προκαλεί επιπλέον καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, αφού πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα επιδόματα των προηγούμενων μηνών. Πρέπει να τονιστεί πως τα επιδόματα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου καταβάλλονταν πάντα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων προκειμένου οι δικαιούχοι να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί εύλογη ανησυχία και αναστάτωση στα μέλη του Σωματείου Αναπήρων με Αναπηρία Ν. Λακωνίας, τα οποία ζητούν κατ’ εξαίρεση να ξεκινήσει η διαδικασία για την έγκριση και την καταβολή των επιδομάτων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου άμεσα και πάντως πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τους προηγούμενους μήνες, με στόχο να έχουν πληρωθεί πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.      

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

  1. Για ποιους λόγους καθυστερεί η καταβολή των επιδομάτων προς τα Άτομα με Αναπηρία και σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίσπευσή της;
  2. Προτίθενται να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία για την καταβολή των επιδομάτων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου πριν την ολοκλήρωση της αντίστοιχης για τους προηγούμενους μήνες με στόχο οι δικαιούχοι να λάβουν τα χρήματα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων όπως σταθερά γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια;