Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη σχετικά με τις οφειλές του Οίκου Ναύτου προς φαρμακεία του Νομού Λακωνίας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία συνεχώς επιδεινώνεται με άμεσες, αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αναστολή της πίστωσης κατά τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους από την πλευρά των φαρμακείων. Οι ιδιοκτήτες των τελευταίων υφίστανται πολλαπλά προβλήματα από την αφερεγγυότητα και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ταμείων απέναντί τους.

Μέσα σε ένα δύσκολο και σύνθετο περιβάλλον, οι φαρμακοποιοί της χώρας αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν και τα εμπόδια που προκύπτουν από τη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικότερα από την πολύμηνη αναβολή στην εξόφληση των δαπανών φαρμάκων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους. Ενδεικτικά αναφέρεται ο Οίκος Ναύτου που μόνο για την περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης και του Δήμου Ελαφονήσου Λακωνίας, στην οποία κατοικούν χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ναυτικοί, δεν έχει αποδώσει οφειλές πλέον του πενταμήνου στους φαρμακοποιούς της περιοχής. Ανάλογη κατάσταση ισχύει σε όλο το Νομό Λακωνίας και ευρύτερα στη χώρα.

Κατόπιν αυτών οι φαρμακοποιοί προχωρούν στη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση προς τους ασφαλισμένους – συνταξιούχους, οι οποίοι υφίστανται σημαντική αύξηση στο κόστος αγοράς των απαραίτητων φαρμάκων και μεγάλη ταλαιπωρία.  

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς της χώρας;
  2. Ειδικότερα πότε ο Οίκος Ναύτου θα καταβάλει τις οφειλές στα φαρμακεία της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης, του Δήμου Ελαφονήσου και ευρύτερα του Νομού Λακωνίας;